Skip to content Skip to footer

Uitslagenavond Provinciale Statenverkiezingen

Terwijl Nederland bijkomt van een aardverschuiving in de Nederlandse politiek, blikt IvCB terug op een geslaagde uitslagenavond. In samenwerking met Nieuwspoort vond op woensdagavond 15 maart de bekende uitslagenavond van IvCB plaats. Jong en oud, links en rechts, provincie en stad ontmoetten elkaar die avond om vooruit te blikken op de rol van de provincie richting 2030 en bespraken we met elkaar de voorlopige uitslagen die live binnenkwamen. 

Manal Moussane (voormalig VN-jongerenvertegenwoordiger namens Nederland) gaf een interessante keynote met de oproep om jongeren inclusief te betrekken bij belangrijke vraagstukken en niet alleen aan ‘youth washing’ te doen. Laat jongeren niet alleen aansluiten, maar betrek ze ook inhoudelijk bij het bedenken van oplossingen. Daarna ging het panel bestaande uit Floris Jan Sander (econoom bij de Rabobank), Patrick Brouns (voormalig Gedeputeerde Staten van Groningen), Brigitte Drees (CEO Pivot Park) en onze keynote spreker Manal Moussane onder leiding van Paul van Liempt in op vraagstukken zoals: Hoe bindt een provincie jongeren aan zich, hoe kan een provincie bedrijven de mogelijkheid bieden om te blijven innoveren en hoe kunnen we het woonprobleem oplossen als huizen onbetaalbaar zijn geworden dan wel voor huur niet beschikbaar?  

Na binnenkomst van de exitpolls gaf Martijn de Greve een scherpe duiding van de voorlopige uitslagen in de provincies en welke consequenties dit voor verschillende politieke partijen kon betekenen. Net als 4 jaar geleden lieten ook deze Provinciale Statenverkiezingen een ware aardverschuiving zien, waarvan de effecten op de politiek en de samenleving niet uit te sluiten zijn.