Op 16 juni kopte het NRC: BBB-senator nam tientallen kritische Kamervragen integraal over van een lobbygroep. Senator Eric Kemperman van de BBB had Kamervragen overgenomen van belangengroep Vastgoedbelang en deze gesteld aan demissionair minister voor volkshuisvesting, Hugo de Jonge (CDA). Dit is de meest recente ontwikkeling in een langdurende saga omtrent de wens van politiek Den Haag om grip te krijgen op de Nederlandse huurmarkt. Maar is het einde nu eindelijk in zicht of zal het de komende regering ook niet lukken de regie te krijgen over de volkshuisvesting?
De huurprijzen in de vrije sector stijgen al jaren. Dit is een doorn in het oog van veel partijen in de Tweede Kamer. Na een decennium van niet ingrijpen heeft het Kabinet-Rutte IV grote stappen gezet om regie te pakken op de huurmarkt. Het begon met de herziening van de belasting op rendement in box 3. Deze ingreep dreigde het rendement van de private verhuurder op de Nederlandse huurmarkt fors in te perken. Vervolgens pakte de Tweede Kamer het probleem van huisjesmelkers aan met de Wet goed verhuurderschap en tot slot rest er nog het huzarenstukje van demissionair minister De Jonge: de Wet betaalbare huur.
De Wet betaalbare huur regelt dat het gemoderniseerde woningswaarderingsstelsel ook gaat gelden voor middenhuurwoningen tot en met 186 punten. Hierdoor verplaatst een significant segment van de huurmarkt van de vrije sector naar de gereguleerde sector. De combinatie van de Wet betaalbare huur en de Wet goed verhuurderschap zorgt voor grote onrust onder de private verhuurders. Zij vrezen dat het verhuren van woonruimtes in de nabije toekomst niet meer rendabel zal zijn en dreigen met een uitpondgolf. Een studie van ESB toonde in maart aan dat er in 2023 een netto recordhoeveelheid van 11.700 woningen waren verkocht door beleggers (ESB, 2024). Dit versterkt het beeld van een uitpondgolf.
Belangenbehartigers vanuit de vastgoedsector besloten actie te ondernemen, en met succes. Na de val van Kabinet-Rutte IV keerden zowel de VVD als de BBB zich tegen de Wet betaalbare huur. Dit was echter niet genoeg om de wet tegen te houden in de Tweede Kamer en eind deze maand zal de wet naar verwachting door de Eerste Kamer worden geloodst. Met de stemming op 25 juni aanstaande lijkt er eindelijk een eind te komen aan de saga die de Nederlandse vastgoedsector al meer dan een jaar in haar greep houdt.
Of toch niet? Vorige week werd namelijk bekend dat de nieuwe minister van Volkshuisvesting niemand minder zal zijn dan Mona Keijzer van de BBB, een van de uitgesproken tegenstanders van de Wet betaalbare huur. In het Hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie wordt het woord huur 17x genoemd, de Wet betaalbare huur daarentegen komt geen enkele keer voor. Gelet op het feit dat zowel de VVD en de BBB actief tegen de Wet betaalbare huur hebben gestreden, lijkt de nieuwe coalitie allesbehalve blij met het huzarenstukje van Hugo de Jonge.
De verwachting blijft dat de Eerste Kamer op 25 juni aanstaande zal instemmen met de Wet betaalbare huur. De vraag blijft echter hoelang de wet stand zal houden onder het nieuwe kabinet. In het Hoofdlijnenakkoord geeft de nieuwe coalitie aan dat het de regie wil hebben over de Nederlandse huurmarkt. De vraag is of deze regie een vervolg van de ingezette koers zal zijn onder het Kabinet-Rutte IV, of dat Mona Keijzer een andere weg zal inslaan en de Nederlandse huurmarkt opnieuw in onzekerheid zal storten.
Ryan van Osch is binnen IvCB specialist op de Vastgoedmarkt